Як кулеметник «Грек» повернув собі праву руку: історія підопічного «Фундації Течія»

Один з героїв проєкту «Нестримні» від «Фундації Течія» Віктор Кутузакий розказав LIGA.net свою історію. Це стаття про совість і гідність, фізичні та психологічні травми і про те, як бізнес може допомогти пораненим повернутися до служби та повноцінного життя.

Віктор Кутузакий, кулеметник на позивний «Грек», після поранення на Луганщині та ампутації верхньої і нижньої кінцівки звикає до нового життя. Держава поставила йому механічний протез ноги, а ГО «Фундація Течія» та ініціатива Esper for Ukraine від Esper Bionics забезпечили біонічну руку. Тепер Віктор, який називає себе колишнім одеситом, працює в одному з ТЦК на заході України та з дружиною виховує двох дітей. 

Свою історію Віктор розповідає від 2006-го, коли він приїхав навчатися до Львова, там же почав працювати й одружився. Згодом молоде подружжя переїхало жити в Броди, а в січні 2017 року 27-річний Віктор вперше підписав контракт з ЗСУ, за яким прослужив до 2019 року. Вдруге учасник АТО стояв біля військомата 24 лютого 2022 року.

Він отримав посаду кулеметника, і після коротких навчань підрозділ Віктора перекинули на околиці Бахмута, який на той час був важливим опорним вузлом на східному фронті. У середині травня перша група виїхала на завдання в Комишуваху Луганської області, де нашого героя зустріла ворожа міна.

«Ми стріляли, кидали гранати, пробували відбити атаку. Я якраз висадив кулеметний ріжок, скинув його, присів, перезарядився. Трохи підсунув голову подивитись, чи росіяни близько — і десь за правим плечем прилетіло», – згадує Віктор.

Повну історію Віктора читайте в ексклюзивному матеріалі на LIGA.net.

Нагадаємо, в рамках проєкту «Нестримні» «Фундація Течія» разом з виробниками сучасних механічних та біонічних протезів, центрами протезування та реабілітації допомагає ветеранам з ампутаціями вдруге зробити перший крок та обійняти рідних обома руками. Станом на вересень 2023 року ми успішно встановили три протези – механічний протез ноги для військовослужбовця окремої танкової роти з Львівщини, а також два біонічних протези від Esper Bionics для захисників з Бродів та Київщини. Наразі на цей напрям ми витратили близько 1,4 млн грн.

ua en