“Я дуже довго не могла знайти такий центр”: мама 7-річної Злати про досвід реабілітації доньки в “Єві”

Розповідає мама Марія.

Злата під час заняття з реабілітологами
Злата під час заняття з реабілітологами

Златі зараз 7 років. Вона народилася відносно здоровою дитиною. Проте десь на 4-му місяці її життя я помітила, що вона не слідкує за іграшкою і протягом 2-х місяців я намагалася визначити в чому проблема.

Трохи пізніше спеціалісти зробили висновок, що вона її просто не бачить і загалом здатна реагувати лише на світло.

Діагноз Злати — гіпоплазія диска зорового нерву, але на цьому фоні в неї також затримка психомовного розвитку.

Ми відвідуємо центр з вересня 2021 року. Ходимо майже постійно, лише з невеликими перервами. Я дуже довго не могла знайти такий центр, у якому є поєднання і басейну, і ЛФК, арт-терапії, психотерапії, дефектології.

Раніше донька отримувала все те, що зараз отримує в «Єві», витрачаючи на це цілу добу, а зараз ми маємо можливість пройти всі заняття за 3 години. Це дуже зручно.

Як ви потрапили в «Єву»?

Моя мама знайшла на Facebook сторінці цей центр, переповіла мені всю інформацію. Центр був недалеко від дому, тому я поїхала подивитися на нього, і була дуже вражена переліком послуг, який він надає, причому абсолютно безкоштовно.

Єва

Деякий час вже після того, як Злата почала відвідувати центр, я все ще очікувала на якусь аферу з грошима, адже задарма може бути лише сир в мишоловці.

Проте, незважаючи ні на що, центр виправдав мою довіру й ніяких неприємностей не сталося. Основа центру тримається на благодійних засадах, і це не може не радувати.

Що б ви порекомендували батькам з дітьми, що потребують реабілітації?

Перше: не витрачайте час на постановку діагнозу. Діагноз – це важливо, але якщо дитині вже більше 4-х років, вам має бути все одно. Треба дивитися на те, що ви вже маєте, та намагатися максимально підтягнути дитину до норми. Без різниці, який діагноз, в будь-якому випадку дитина повинна вміти себе обслуговувати, одягатися, харчуватися та знаходити спільну мову з оточуючими.

Друге — не витрачайте гроші на іграшки та новий одяг. Краще погодитися зайвий раз взяти речі у сусідки, коли вона пропонує, та залишені гроші витратити на масаж чи басейн для дитини. Реабілітація та терапія – це значні затрати, тому батьки повинні думати, чого може коштувати їх дитині та чи інша покупка.

Що найголовніше для дитини під час реабілітації?

Комплексна терапія. Пігулки самі по собі допомагають, але вони – не панацея. Потрібно поєднувати реабілітацію з медикаментозним лікуванням. Бо якщо, наприклад, дитині не вистачає якоїсь амінокислоти, то як би тренер не намагався розвинути її м’язи, він не впорається, бо в організмі дитини може банально не вистачати чогось життєво необхідного.

Перших пацієнтів Центр інклюзії та корекції «Єва» прийняв у березі 2021 року, з цього часу безкоштовні реабілітаційні послуги отримали понад 300 дітей. Фінансує діяльність центру «Фундація Течія» – громадська організація холдингу TECHIIA, а організацією роботи займається Благодійна організація «Фундація прямої допомоги».

Джерело: Clutch.

ua en