Сильна Течія підтримки: розповідаємо, що ми передали ЗСУ протягом року війни

Після 24 лютого 2022 року проєкт «Підтримка свободи України» став ключовим для нашої організації. Ми надихнулися подвигами ЗСУ і вирішили вийти за рамки можливостей, щоб стати надійним тилом для захисників та захисниць України. Понад $23 млн ми перетворили на захист, очі, звʼязок та енергію для українських воїнів.

Підтримка ЗСУ: підсумки допомоги | Фундація Течія

«Безпека для команди і допомога країні — це дві ключові речі, про які я думав у перші дні вторгнення. Завдяки сильним і досвідченими людям, які мене оточують, вдалося достатньо швидко вирішити перше завдання і почати акумульовувати ресурс для другого. Уже 1 березня ми публічно повідомили, що виділили перших 100 млн грн на забезпечення ЗСУ й будемо закривати повний цикл допомоги», — пригадує Олег Крот, директор ГО «Фундація Течія».

У перші тижні після повномасштабного вторгнення всім було необхідне все, тому Фундація скуповувала найбільш затребувані у військових засоби в Україні та за кордоном: бронежилети та шоломи, тактичний одяг та спорядження, тепловізори та біноклі, дрони і звʼязок.

«Наша ціль — використовувати максимально ефективно кожну гривню, тому ми одразу сконцентрувалися на великих обʼємах та безпосередній співпраці з виробниками. Дякуючи волонтерам з холдингу TECHIIA, які мають досвід з 2014 року, нам це вдалося», — додає Олег Крот.

Що вдалося купити?

Станом на 1 березня 2023 року різні підрозділи Сил оборони України отримали від «Фундації Течія» необхідних речей та засобів на $23,07 млн. Насамперед, це бронежилети та шоломи, тепловізори та оптика, генератори, тактичний одяг і спорядження, дрони та звʼязок, тактична медицина та ліки. Детальний розподіл коштів за категоріями видно в інфографіці.

Що «Фундація Течія» передала захисникам України протягом року повномасштабної війни

Насправді, це ті напрями, які закриває більшість фондів, що працюють на потреби ЗСУ. Але було кілька достатньо унікальних кейсів. Наприклад, ми придбали 800 рятувальних жилетів AWN Supralite 150H для Військово-морських сил ЗСУ. Жилети потрібні для військових, які виконують завдання на воді — зможуть врятувати життя, якщо військовий випаде за борт без свідомості внаслідок ворожої атаки.

Також передали тисячу індивідуальних фільтрів для води від американської компанії Sawyer, які виготовили спеціально на наше замовлення. З їх допомогою військові можуть пити фактично будь-яку воду — навіть з калюж чи природних водойм. Фільтр затримує частинки розміром до 0.1 мікрона, при цьому важить лише 57 грамів, тому військові зможуть завжди мати його з собою.

«Відколи ми отримали жилети — вони завжди з нами: під час тренувань, навчань та під час виконання бойових завдань. Вони справді допомагають рятувати життя наших військових. А саме життя для нас — найбільша цінність. Дякуємо за допомогу», — сказав після отримання жилетів Олександр Б., позивний «CAP», капітан першого рангу ВМС ЗСУ.

Хто отримав допомогу?

Найбільша проблема всіх благодійних фондів — неможливість допомогти усім, хто потребує. Тому, на жаль, доводиться обирати пріоритети. Протягом року допомогу від «Фундації Течія» отримали підрозділи різних родів військ та структур Сил оборони України. Різні механізовані бригади ЗСУ, підрозділи ТрО, морпіхи та прикордонники, підрозділи ГУР та Нацполіції, Сили спеціальних операцій, підрозділи ППО — на жаль, допоки триває війна, неможливо згадати усіх і конкретно написати, що саме і який підрозділ отримав.

«Ми допомагаємо захисникам і захисницям України бути більш ефективними, захищеними, краще бачити та точніше працювати. Команда Фундації отримує десятки подяк і грамот від різних підрозділів, хоча найважливіше — розуміти, що з нашою підтримкою військові рятують своє життя і здоров'я та пришвидшують перемогу України», — говорить Олег Крот.

А що далі?

«Фундація Течія» продовжує проєкт «Підтримка свободи України», тобто ми будемо продовжувати забезпечувати ЗСУ тим, чим зможемо. Сума допомоги буде меншою, ніж минулоріч. Адже в основному організація задовольняє запити ЗСУ за кошти холдингу TECHIIA та його засновників, а цей ресурс обмежений.

«Це наша принципова позиція — в 99% випадків використовувати власні кошти. Кожен охочий може зробити донейт на рахунок Фундації, і такі пожертви є, але вони незначні. Ми не проводимо масштабних фандрейзингових кампаній, адже — ми не професійний благодійний фонд. Ми допомагаємо ЗСУ в рамках своїх ресурсів і намагаємося це робити максимально ефективно», — резюмує Олег Крот.

Крім цього, Фундація підписала меморандуми з двома протезувальними центрами, тож у 2023-му зʼявиться новий фокус роботи — протезування військових та цивільних, які втратили кінцівки внаслідок війни.

Нагадаємо, окрім ГО «Фундація Течія» Сили оборони України Олег Крот підтримує особисто. Сума допомоги перетнула позначку $40 млн. Деталі закупівель не оголошуються у звʼязку з військовою таємницею.

ua en