На Кіпрі аматорський театр вперше поставив українську виставу

Соціальна українська школа «Крила», що діє на Кіпрі за підтримки президента ГО «Фундація Течія», у березні показала дитячу виставу «Пробудження весни». Уперше на острові зʼявилася можливість подивитися український театр.

Дитяча вистава «Пробудження весни»

Режисеркою спектаклю стала акторка київського театру «Чорний квадрат» Жанна Кащук. Вона приєдналася до колективу «Крил» на запрошення директорки школи. Дитяча вистава «Пробудження весни» розповідає про квіти на галявині, які помирили друзів — хлопчика і дівчинку, що посварилися через дрібницю. Учні школи зіграли ролі квітів, також у виставі взяли участь запрошені артисти хору «Українські співанки».

На виставу завітали численні гості, серед яких був і посол України в Республіці Кіпр Руслан Німчинський. Він подякував адміністрації школи, партнерам та батькам за роботу.

«Ми шукаємо та створюємо різні активності, щоб формувати центр тяжіння українців на Кіпрі. Батьки підтримують такі заходи, адже їхнім дітям хочеться мати острівець знайомого й домашнього далеко від рідних місць», — говорить Ліля Лапєєва, засновниця та керівниця Українського освітнього простору «Крила».

У «Крилах» також планують створити виставу для дорослих: історії про чотирьох українок-переселенок, які розповідають про пройдений шлях. Крім того, адміністрація збирається проводити акторські майстер-класи для українських дітей з інших шкіл на острові й організувати вивчення української мови.

«Український освітній простір «Крила» — це майданчик підтримки для українців, які опинилися далеко від дому. Охоче підтримав цю ініціативу, бо ціную зусилля, яких докладають засновники до адаптації дітей та дорослих до нових умов», — коментує президент ГО «Фундація Течія» Олег Крот.

Соціальна школа «Крила» почала роботу в 2022 році в кіпрському місті Лімасол. Створений українцями, вона навчає дітей молодшої школи за програмою «Нова українська школа» (НУШ) у партнерстві зі школою в Україні. Це означає, що учні зможуть продовжити навчання вдома чи на Кіпрі. Оплата — на кілька порядків нижча, ніж у середньому на острові, адже частину видатків школи покрив президент ГО «Фундація Течія».

ua en