Центр дитячої нейрохірургії у Харкові отримав сучасне обладнання від ГО «Фундація Течія»

ГО «Фундація Течія» придбала та передала Міській клінічній лікарні швидкої та невідкладної медичної допомоги ім. проф. О.І. Мещанінова у місті Харків електрохірургічний апарат BOWA та систему фіксації черепа DORO загальною вартістю 750 тисяч грн. Допомогу передали в рамках проекту IT4Life від Kharkiv IT Cluster. Нове обладнання працюватиме у дитячому нейрохірургічному відділенні міського Центру дитячої нейрохірургії лікарні та дозволить робити складні хірургічні втручання на головному мозку.

Центр дитячої нейрохірургії у Харкові отримав сучасне обладнання від ГО «Фундація Течія»
Олександр Духовський, керівник Центру дитячої нейрохірургії:
Олександр Духовський, керівник Центру дитячої нейрохірургії

«Наш Центр – єдиний для пацієнтів з Харківщини, Сумщини, Полтавщини, Донеччини та Луганщини. Лише за останній рік ми госпіталізували та пролікували близько 2 тисяч пацієнтів. У нас одна з найбільш сучасних операційних в Україні, але для ефективнішої роботи нам не вистачало електрокоагулятора та системи фіксації черепа. Я дізнався від колеги-нейрохірурга з Кропивницького, що «Фундація Течія» допомогла йому облаштувати операційну. Також звернувся по допомогу, і ось нове обладнання уже працює в нашій операційній».

Електрокоагулятор BOWA використовується в мікронейрохірургії для розрізів та припинення кровотечі. Його особливість – можливість коагулювати, тобто «припалювати» судини дуже низьким струмом, що дозволяє швидко зупинити кровотечу і не завдати шкоди головному мозку.

Центр дитячої нейрохірургії у Харкові отримав сучасне обладнання від ГО «Фундація Течія»Система фіксації DORO використовується під час трепанації черепної коробки. Зазвичай череп фіксується за допомогою пінів – гострих гвинтиків, які вкручуються безпосередньо у кістку. Але таку процедуру неможливо виконати малим дітям, у яких кістки черепа ще не сформовані і рухливі. Система DORO обладнана додатковими спеціальними фіксаторами, які міцно тримають череп дитини і не пошкоджують його. Все це значно скорочує час операції і максимально гарантує безпеку пацієнта та хірурга.

Олег Крот, керуючий партнер холдингу TECHIIA та співзасновник ГО «Фундація Течія»
Олег Крот, керуючий партнер холдингу TECHIIA та співзасновник ГО «Фундація Течія»

«Один з важливих критеріїв наших благодійних проєктів – масштабність, тобто якнайбільше людей мають отримати від них користь. Тому ми з партнером Юрієм Лазебніковим обрали Харків для нового проєкту Фундації, адже тут міський центр дитячої нейрохірургії працює з дітьми з усієї Лівобережної України. За прогнозами лікарів – це 250-300 операцій щороку. А це щонайменше 250 врятованих дитячих життів».

З початку 2018 року засновники ГО «Фундація Течія» Олег Крот та Юрій Лазебніков допомогли обласній клінічній лікарні у місті Кропивницький на понад 4 млн грн. Зокрема, придбали обладнання для нейрохірургічного та гематологічного відділень, а також забезпечили лікарню необхідними медикаментами та медзасобами.

ua en