Як один благодійний жест холдингу TECHIIA перетворився у системний КСВ-проект

Сьогодні за соціальні ініціативи холдингу відповідає громадська організація «Фундація Течія». В її фокусі — підтримка дітей, які борються з раком, і допомога завантаженим медустановам.

Діти в басейні

«Помах крил метелика в Бразилії спровокує торнадо в Техасі», — писав в 1972 році американський математик Едвард Лоренц. Ефект метелика зазвичай вказує на драматичний вплив дрібних подій в масштабних системах, але у сенсі створення чогось він теж працює.

Так один благодійний жест технологічного холдингу TECHIIA в регіоні перетворився в системний КСВ-проект для української охорони здоров'я. Сьогодні за соціальні ініціативи холдингу відповідає громадська організація «Фундація Течія». В її фокусі — підтримка дітей, які борються з раком, і допомога завантаженим медустановам.

Місця сили

«Ми реалізуємо соціальні проекти там, де працюють наші бізнеси», — пояснює Олег Крот, керуючий партнер TECHIIA. У родині медиків він єдиний бізнесмен, але ще в студентські роки Олег зрозумів, що може принести суспільству не меншу користь, ніж родичі-лікарі. Спроби допомогти українській медицині Олег Крот та його бізнес-партнер Юрій Лазебніков спочатку робили точково. З об'єднанням бізнесів в холдинг і прийняттям КСВ-практик стало зрозуміло, що настав час розвивати свої соціальні проекти системно.

Після аналізу вузьких місць медицини бізнесмени зосередилися на боротьбі з дитячим раком. За даними ВООЗ, щорічно онкологічні захворювання діагностують у 400 тис. дітей і підлітків по всьому світу. Але якщо в розвинених країнах більше 80% дітей виліковуються, то в Україні цей показник щонайменше вдвічі нижчий. Щоб прибрати катастрофічний розрив, необхідна своєчасна діагностика, правильне лікування та обладнання.

Першим містом став Кропивницький, де холдинг будував дата-центр. Там же знайшовся і об'єкт критичної медичної інфраструктури — місцева обласна лікарня. Тут уже кілька років рятує дітей від раку нейрохірург Олександр Пизін. Про нього добре відгукуються колеги, пацієнти і волонтери багатьох благодійних фондів, які давно співпрацюють з медичними закладами. Талановитий лікар робив операції на дитячому головному мозку мало не за допомогою підручних засобів. Іноді лікар робив неможливе.

З 2018 року «Фундація Течія» вклала в нейрохірургію Кропивницького обласної дитячої лікарні понад 10 млн грн. Медустанову було відремонтовано, в кабінетах з'явилося сучасне обладнання та освітлення. Зокрема, лікарня за допомогою «Фундації Течія» обзавелася ультразвуковим дисектором, який без шкоди для здорових тканин видаляє новоутворення і вдвічі скорочує час проведення операції на головному мозку. Також в лікарні з'явилися сучасні інфузійні насоси для хіміотерапії — високотехнологічна крапельниця, яка дозволяє одночасно вводити кілька препаратів, виключаючи можливість передозування. Підтримувати необхідний рівень чистоти в операційній може паровий стерилізатор для дезінфекції медінструментів і машина для запаювання, яка зберігає стерильність інструментів протягом місяця.

Як один благодійний жест холдингу TECHIIA перетворився у системний КСВ-проект
Керуючі Партнери холдингу TECHIIA: Олег Крот (ліворуч) і Юрій Лазебніков (праворуч)

Завдяки спільним зусиллям медиків та бізнесменів маленьких пацієнтів з Кропивницького і найближчих регіонів вже не везуть на операції до Києва. Їм тепер доступні сучасне лікування і шанс на нове життя. Для TECHIIA це був тільки початок.

Гарний приклад

Системна робота холдингу з одним об'єктом привернула увагу інших регіональних медичних центрів. Анамнез в їх роботі нагадував раніше діагностований в лікарнях Кропивницького: вал пацієнтів і відсутність обладнання, яке змогло б забезпечити ефективний лікувальний процес.

Олександр Пизін, нейрохірург з Кропивницького, познайомив бізнесменів зі своїм колегою з Харкова. Центр дитячої нейрохірургії міської клінічної лікарні швидкої та невідкладної допомоги ім. проф. Мещанінова щодня приймає пацієнтів з п'яти областей. Більшість з них потребують хірургічного втручання. Харків'яни отримали апарат фіксації черепа, паровий стерилізатор і запаювальну машину.

«Установа обслуговує всю східну частину України, — каже Юрій Лазебніков, керуючий партнер TECHIIA. — Щороку там більше 2 тис. госпіталізацій. Система фіксації черепа вже допомогла провести понад 100 операцій».

За таким же сарафанним радіо допомогу отримало опікове відділення Першої Черкаської міської лікарні. Туди виїхав апарат вакуумної терапії ран. Зараз він безперервно в роботі — полегшує пацієнтам лікування і загоєння опіків.

Ще один запит прийшов з Одеси. У зв'язку з пандемією Обласна дитяча лікарня стала приймати новонароджених дітей, чиї матері хворі коронавірусом. Але для цього не вистачало спеціальних реанімаційних ліжок із пластику, який не руйнується від стерилізації та дезінфекції. Їх придбали «Фундація Течія» і місцеві благодійники.

Одночасно з цим команда допомогла Білоцерківській міській лікарні №2. Місцеве нейрохірургічне відділення приймає людей з черепно-мозковими травмами з більшої частини Київської області. Замість застарілого операційного столу там з'явився новий — з електроприводом і аксесуарами для фіксації пацієнта. З початку 2021 року на столі провели понад 150 операцій, з яких дві третини — термінові.

Жива вода

Зараз TECHIIA зосереджена на новому важливому партнері. У Кропивницького у холдингу є партнер — благодійний фонд «Ангел Життя». Його глава Наталія Тарабрина познайомила Олега і Юрія з «Фундацією прямої допомоги», засновниця якої Світлана Єжова, зіткнувшись з дитячим раком у власній родині, присвятила своє життя допомозі хворим дітям. Її ініціатива переросла в проєкт реабілітації дітей з інвалідністю «Повернення до життя».

Проект спрямований на повернення м'язової пам'яті дітям, яку тіло втрачає після хіміотерапії і складних операцій. Дитина буквально вчиться ходити заново. Найлегше це робити у воді, вона частково компенсує гравітацію. Проходить таке лікування в басейні за спеціальною методикою.

До знайомства TECHIIA з «Фундацією прямої допомоги» приватний басейн обслуговував 15 дітей. З початком співпраці кількість підопічних проекту зросла до 40 осіб. Багато дітей приїжджають на інвалідних візках, але вже через деякий час роблять свої перші самостійні кроки.

Діти в басейні

«Це важливий крок у боротьбі з дитячим раком і його наслідками. Ми хочемо, щоб медицина в Україні ставала високоефективною, і для цього ми самі повинні стати ефективними у своїй допомозі. Чекаємо завершення підготовчих робіт, щоб центр міг прийняти ще більше юних пацієнтів», — каже Олег Крот.

Зараз проект «Повернення до життя» трансформувався в комплексний Центр інклюзії та реабілітації «Єва». Згодом його послуги стануть доступними не тільки пацієнтам після онколікування. У центрі зможуть отримувати кваліфіковану допомогу діти з ДЦП, синдромом Дауна, РАС, проблемами опорно-рухового апарату і неврологічними захворюваннями.

Психологи, логопеди, дефектологи, корекційні психологи і масажисти, які працюють за світовими методиками укупі з сучасним обладнанням, — все це буде безкоштовним для дітей з інвалідністю. «Фундація Течія» покриває всі витрати на роботу «Єви».

«Обираючи проекти, ми виходимо з принципу “максимальний ефект для найбільшої кількості людей”, — говорить Юрій Лазебніков. — “Єва” працює з проблемами, яким приділяється дуже мало уваги і ресурсів. Нам здається правильним допомагати установам, які розвивають вузькі, але вкрай важливі напрямки, а не тільки перевантаженим медцентрам».

В усіх КСВ-проектах TECHIIA керується внутрішнім правилом найбільшої користі. Разом з тим свої проекти холдинг реалізує в канві цілей сталого розвитку ООН. Почавши з невеликого благодійного проекту, ініціатива «Фундації Течія» виросла до системної роботи, яка змінює стан медицини в регіонах.

Оригінал статті на delo.ua.

ua en