Центр інклюзії та корекції «Єва» розпочав групові заняття для підлітків

Соціалізація дітей з особливими потребами – це одне з відкритих питань на шляху до їхньої реабілітації. Їм катастрофічно не вистачає спілкування з однолітками. Саме тому в новий набір курсу безкоштовної реабілітації в  Центрі інклюзії та корекції «Єва» внесли зміни – ввели групові заняття для підлітків, під час яких вони можуть опановувати нові навички та поспілкуватися один з одним.

Центр інклюзії та корекції «Єва» розпочав групові заняття для підлітків

Дитячий центр інклюзії та корекції «Єва», який фінансує громадська організація «Фундація Течія», розташовується в Петропавлівській Борщагівці (Київська область). Навіть під час війни центр допомагає дітям із діагнозами ДЦП, аутизм, синдромами Дауна, Ретта та Вільямса, порушенням нервової системи, дизартрії, алалії, множинними вадами розвитку, вадами серця, слуху, зору та порушення опорно-рухового апарату.  

17-річний Влад – один із вихованців центру, який почав реабілітацію в «Єві» понад рік тому. У хлопця ДЦП, але розумовий потенціал збережений, тож Влад ходить до інклюзивного класу звичайної школи. Проте, незважаючи на те що у класі понад 30 учнів, соціалізація Влада йде важко, адже однолітки не дуже бажають дружити з дітьми з особливими потребами.

«Він любить читати й обговорювати прочитане, але ті книжки, які цікаві Владу зараз, його однолітки читали в молодшій чи середній школі. Тому йому дуже не вистачає спілкування і друзів. І для нас організація групових занять у “Єві” – це просто дарунок долі», – зізнається мама  Влада.

У Центрі «Єва» Влад не лише знайшов друзів та нарешті навчився плавати. Він отримав значно більше – самостійність.

«Коли Влад почав ходити до центру, він постійно щось губив, забував. Ми вирішили йому дозволити бути більш самостійним і відповідальним. Ми недалеко живемо від Центру, тож на заняття він став їздити сам. Вирішує тут свої справи і повертається сам додому», – розповідає мама Влада.

«Ви би бачили ту дитину після того, як він уперше сам приїхав. У нього аж плечі розправилися. Він відчув себе частиною суспільства. Можливо, комусь ця фраза буде незрозумілою, але для нього відкрився всесвіт. Він став почувати себе на рівні однолітків. Він став зібраним. Якщо спочатку він губив шкарпетки, футболки, то зараз приїздить і поводить себе, як самостійна дитина. У нього тут є друзі, спільні заняття, ми вже бачимо, наскільки позитивно соціалізація впливає на розвиток дітей з особливими потребами», – розповідає Ольга Кравчук, президентка Благодійної організації «Фундація прямої допомоги», яка заснувала та керує Центром «Єва».

У Центрі «Єва» з дітьми працюють кваліфіковані фахівці: реабілітологи, психологи, нейрокорекційні психологи, дефлектологи, арттерапевти, масажисти та кінезіотерапевти. Усі послуги надаються безкоштовно.

Перших пацієнтів Центр інклюзії та корекції «Єва» прийняв у березі 2021 року, з цього часу безкоштовні реабілітаційні послуги отримали понад 300 дітей. Фінансує діяльність центру «Фундація Течія» – громадська організація холдингу TECHIIA.

Попередній запис на безкоштовний курс реабілітації – за посиланням. Детальніше про програми та послуги «Єви» можна дізнатися за телефоном: +380 67 521 7992.

ua en